Žumberak - Tušček

Osvrt na izlet.

ŽUMBERAK – TUŠČAK –  20.02.2022

 

Zapravo nisam imao u planu ići na ovaj izlet zbog drugih obaveza.

A vidi sad! Pišem osvrt.

Kad sam vidio vremensku prognozu za subotu otvorila se mogućnost da u nedjelju budem slobodan i poslah poruku Žacu, iako su svi rokovi za prijavu prošli, bih li mogao ići na taj izlet? S malom zadrškom, da ću sigurno potvrditi u subotu popodne. Naravno on, kao dobra duša, to je objeručke prihvatio. A ja, naivac, sretan. Zašto naivac, shvatit ćete malo kasnije.

U subotu popodne žurim kući, da štreber stigne spremiti u ruksak sve što bi mu moglo zatrebati. Iako idem autom i mogu većinu toga ostaviti u autu a ne tegliti na leđima.

Nedjelja ujutro. Buđenje, čupanje krmelja iz očiju, doručak (jer tko zna kad će biti sljedeća prilika za jesti).

Krećem, nakon par minuta vožnje zvoni mobitel, ženski glas: „Bok, jeste krenuli?”

Garant, krivi broj kad je množina u pitanju!? No brzo se razjasnila situacija. Dama u nevolji treba pomoć! Čitaj – prijevoz! Naravno, kako bih to mogao odbiti! I tako dobijam ugodnog suputnika.

Okupljanje, pozdravljanje starih znanaca i onih koje ne znam. Par uvodnih riječi glavnog vodiča Željka pa pravac Stojdraga.

Opremanje, kratka pauza za kavu i „kavu”. Nekoliko Žacovih uputa prije polaska i saznanje zašto je objeručke prihvatio moju prijavu!! „Osvrt piše onaj tko se zadnji prijavio.” Osjetim kako mi se iscrtava meta na čelu! Kaže Žac: „Samo da vidim u spisak to je, to je Antun. Tko je taj?” Kao, ne zna? (To je priča o naivcu s početka) Ali što je tu je. Morate trpiti moje piskaranje.

Konačno, pokret. Prvi cilj: Kravljak!

U vedroj atmosferi oblačnog dana od Žaca saznajemo, meni nepoznate podatke, o prvom izletu automobilista iz Zagreba upravo u Sojdragu 1926. gdje je, u sjećanje na taj događaj, uređeno odmorište. Ili o tome da su u tom, sada jedva nastanjenom kraju, imali vodovod puno prije nego mnogi stanovnici Zagreba. Uvijek sam uskoke povezivao s gradom Senjom, ali čovjek ući dok je živ pa sam saznao da su Žumberak u nekoliko navrata naseljavali uskoci koji su za cara čuvali granicu prema Otomanskom carstvu. Posjetili uskočko groblje i kao što je red okupili se ispod stabla lipe koje je neznatno starije od nas, iz 1530.

Kratak odmor i okrjepa kod ljubaznog domaćina.

Slijedeći cilj: gradina Tuščak.

E, tu je već počelo biti malo zanimljivije što se hodanja ili klizanja tiče. Neki su pokazali svoje sposobnosti u klizanju, ali nismo imali suce kako bi ocjenjivali umjetnički dojam. Srećom, osim malo blata na strateškim mjestima nije bilo drugih nezgoda. Doduše, i za takve stvari možemo naći opravdanje. Hodati po toj lijepoj prirodi urešenoj kukurjecima a ne pogledati je, bilo bi grijeh pa iako poslije malo boljela i pozadina!

Dolazak na ostatke gradine Tuščak gdje je bio duži odmor dobro je došao. Konačno, klopa!!!

Meni je falilo vitamina „B” a uočio sam jednu napuštenu, sirotu, samu pivu… Odolio sam iskušenju a i ustanovio da i nije bila baš napuštena!!

Pala je naredba: Krećemo dalje!

Opet jedno veselo spuštanje, susret s planinarima iz suprotnog smjera, kratak razgovor i maženje s njihovim psima.

E, da! Nisam spomenuo da smo veći dio puta imali pratnju lokalnog psa koji je garant potražni pas jer je od svakog tražio hranu. A kad te pogleda svojim umiljatim okicama a ti mu probaj odoljeti i ne dati!!!

Nastavak puta je pretpostavljalo gaženje preko potoka i uspon prema Sojdragi. Polako se i snaga topila pa je sve češće pitanje bilo: „Koliko još ima?” I standardan planinarski odgovor: „Ma još samo malo!” ili „Ma još smo pola sata”. I onda je netko izrekao čarobnu motivacijsku rečenicu: „Gore nas čeka grah!” To je čudo kako te sitnice mogu pokrenuti.

Izlazak na put i šetnja do Izletišta bili su relaksirajući!

Raspremanje i dovođenje u neko pristojno stanje bilo je brzinsko a isto takvo je bilo pražnjenje tanjura!

S obzirom na to da sam, spletom „nesretnih” okolnosti, ostao kratkih rukava što se tiče samoborskih kremšnita čuo sam da i u OPG Petretić Izletište Stojdraga imaju odlične kremšnite a voljni su podijeliti savjete u pravljenju istih. Jedna mi je ptičica prišapnula da će se u nekom slobodnom terminu prirediti natjecanje u spravljanju istih među planinarkama. Posebno su pozvane one koje su mi lagano solile ranu.

Hvala svima na dobrom društvu a ponajviše glavnom vodiču i njegovim pomoćnicima na krasnom izletu.

Na kraju bih želio završiti citatom s milenijskog križa: „OPRAŠTAJMO JEDAN DRUGOME”

Antun

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 lagano

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 umjereno

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 teško

7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 vrlo teško

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

Oznaka

(PZS)

Oznaka

(OAV)

Opis

Lagano

(bez posebne oznake)

·        korištenje ruku nije potrebno

Zahtjevno

·         opasnost od pada; potrebno je koristiti ruke za ravnotežu; moguće kratke osigurane dionice; preporučena kaciga

Vrlo zahtjevno

·        opasnost od pada; česte osigurane dionice koje zahtijevaju upotrebu ruku i za napredovanje; obavezna upotreba osiguranja

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)