Marko Malešević

Marko Malešević

Licencirani planinarski vodič A standarda / HPS. U Društvu od 2020. godine.

  1. Volim planinariti jer….

Ja zapravo još nisam na čisto sam sa sobom da li volim planinariti. Sva ta rana ustajanja vikendom, pokušaji spavanja u autobusima ne pobuđuju u meni osjećaj ushićenja i sreće. I onda polako krene tura i svakim korakom polako upijam energiju prirode oko mene, pogledom hvatam osmjehe kolega i polako se punim tom pozitivnom energijom koja me drži bar do srijede, a nakon srijede novi vikend i nova doza pozitivne energije je jako blizu.

  1. Najljepša iskustva doživio sam na ova tri izleta sa Runolistom…
  • Izlet Omiška Dinara / Biokovo – iz subjektivnih razloga, moj prvi dvodnevni izlet koji sam organizirao i vodio. Nakon dva dana savršenog vremena, odličnih staza i druženja s 50 veselih i nasmiješenih lica, u trenutku kada sam došao doma, skinuo ruksak i doživio istovremeni osjećaj potpune iscrpljenosti ali i zadovoljstva jer je sve prošlo onako kako sam zamislio i planirao je neopisiv.
  • Dinara / Svilaja ( vodič Ferdo) – od početka izleta sve je mirisalo na jednu kvalitetnu katastrofu ali kako to u planini u pravilu biva sve se je nekako posložilo i proveli smo tri savršena dana
  • Anića kuk / Manita peć ( OPŠ, 10G) – Izlet koji je pokazao kako se snagom volje može prijeći ona granica za koju mnogi od nas misle da im je nedostižna ali isto tako izlet koji je pokazao koliko je priroda moćna, nepredvidiva i koliko smo bespomoćni ukoliko priprema za izlet nije kvalitetna.
  1. Nema lošeg vremena, samo loše opreme. I zato…

Uz neizostavne kvalitetne gojzerice kojih imam nekoliko pari, ovisno o godišnjem dobu i terenu po kojemu se krećem, jednako bitna je i kvalitetna čarapa. Iz svog ruksaka nikada ne vadim tanku vodonepropusnu i vjetronepropusnu jaknu, prvu pomoć i potrepštine za osobnu higijenu. Sve ostalo  podložno je promjenama.

  1. Moja želja je…

Nemam želja vezano uz osvajanje nekog posebnog vrha. Svaka pozitivna energija koju upijem na planinarenju je ostvarenje želja.

  1. Poruka svima koji žele početi planinariti…

Još kao polaznik OPŠ-a pisao sam osvrt na jedan od izleta koji sam završio s jednim citatom pa ću isti ponoviti. Iako se odnosi na „velike“ cure i dečke koji osvajaju opasne, smrtonosne vrhove poput Mt. Everesta, K2, Annapurne u njemu se može pronaći svaki od nas koji hoda malim, pitomim i samo na oko neopasnim brežuljcima:

“With good preparation, training and with understanding of your body and mind, climbing is one of the best things you can do.“ Pemba Gyalje Sherpa