LOŠINJ 7.11.2020.

Lošinj

HPD RUNOLIST VAS POZIVA NA

PLANINARSKI IZLET  –  LOŠINJ 7.11.2020.

 

Početak studenog vodi nas na sjeverni Jadran, točnije na otok Lošinj.

Okupljamo se dana 07.11.2020. (subota) u 5:50, a polazak je u 6 sati s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta (ili po dogovoru u grupi).

Glavni vodič izleta: Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com

Prijave za izlet: glavnom vodiču izleta, telefonom ili e-mailom do srijede 4.11.2020. Glavni vodič dostupan je za sve informacije o izletu. Prilikom prijave potrebno je navesti ime, prezime i broj mobitela kao i informaciju o spremnosti za vožnju.

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu What’s up grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta. Sukladno preporukama vezanim za trenutnu pandemiju prijevoz će biti organiziran osobnim automobilima. Zbog cjelokupne situacije, glavni vodič neće izrađivati raspored ljudi po automobilima, nego se možete dogovoriti s drugim sudionicima ili ići sami sa svojim vozilom. Trošak puta se dijeli po vozilu u dogovoru s vozačem.. Cijena autoceste je 122 kn po automobilu, trajekta 192 kn po automobilu i 30 kn po putniku, a ukupno se prijeđe cca 475 km (sve gore napisano vrijedi za oba smjera zbrojeno).

Prehrana je moguća u planinarskom domu Sv. Gaudenta ili iz ruksaka.  

Kod prijave molim vas da se izjasnite i jeste li zainteresirani za obrok u domu.

Prijevoz je do Valbiske na Krku uz usputno zaustavljanje za kavu. Iz Valbiske plovimo trajektom (polazak u 9:15) do Meraga (vožnja 25 min) na Cresu. Od Meraga se vozimo do Nerezina (uz opcionalno stajanje na kavu u Osoru) na Lošinju odakle krećemo u hodnju. Radi što boljeg i pravovremenog dogovora oko prijevoza, svi zainteresirani za izlet se pozivaju da se jave što prije glavnom vodiču.  

Zahtjevnost ture:     K1 – LAGANO

                                  T1 – NEZAHTJEVNO  

Opis izleta:

Iz Nerezina krećemo markiranom stazom prema hrptu Osoršćice uz poglede na južni dio Cresa i otoke lošinjskog arhipelaga. Kratki odmor radimo na Počivalicama a nakon toga slijedi uspon prema vrhu sv. Mikula (557 m, na kojem se nalazi i kapelica sv. Mikule). Iako je sv. Mikula niži od Televrina, s njega se pruža ljepši pogled, pa je taj vrh ujedno i jedan od vrhova HPOa. Put nas dalje vodi do vrha Televrin (588 m) koji je ujedno i najviši vrh Osoršćice. Tko želi moći će se sa staze spustiti i do jame Sv. Gaudenta. S Televrina se  po jako kamenitom i krševitom put (na jednom  malom dijelu puta je i sajla za lakši prolazak) spuštamo prema  planinarskom domu Sv. Gaudenta na sjevernom dijelu Lošinja. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD Osorščica iz M. Lošinja. Kod doma radimo dužu pauzu, a nakon toga se  spuštamo prema Osoru (1-1.5h) odakle se vozimo prema Meragu odakle u 19:00 idemo trajektom do Valbiske i dalje za Zagreb.

Planirani povratak u Zagreb je nakon 22h

Potrebna oprema: planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica, vode (putem nema opskrbe pićem), hrana, gojzerice, štapovi, naglavna svjetiljka, rezervna odjeća, mobitel, kabanica.

Vodič prije polaska na izlet provjerava opremu svih sudionika izleta. Ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Napomene:

 • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.
 • Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
 • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
 • Tijekom izleta sudionik izleta treba:
  • Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;
  • Postupati prema uputama glavnog vodiča;
  • Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;
  • Čuvati ugled planinarske udruge;
  • Biti odgovoran glavnom vodiču.
 • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava

zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

 • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

S obzirom na situaciju s pandemijom COVID-19 apeliramo na odgovorno ponašanje svih sudionika izleta a sve u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite, Hrvatskog planinarskog saveza za boravak i kretanje u planinama (u svezi s COVID-19), te obvezu pridržavanja svih mjera zaštite pri korištenju javnog prijevoza. Obvezna je upotreba MASKI i sredstava za dezinfekciju u svim zatvorenim prostorima i prijevoznim sredstvima (izuzev prostora za konzumaciju jela i pića u periodu konzumacije).

https://www.hps.hr/vijesti/12676/preporuke-za-zastitu-zdravlja-pri-planinarskim-i-penjackim-aktivnostima/

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20javni%20promet%20-%201.%20izmjena%202406.pdf

https://zdravlje.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

 

Vedro!

 

Skini PDF s planom izleta

 

KLASIFIKACIJA PLANINARSKOG IZLETA/TURE/POHODA/USPONA

KONDICISKA ZAHTJEVNOST

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST

VISINSKA RAZLIKA

K1-LAGANO > do 5 sati hoda

T1 NE ZAHTJEVNO, hodanje bez upotrebe ruku i pomagala

do 400 m

K2-UMJERENO TEŠKO > od 5 – 7 sati hoda

T2 UMJERENO ZAHTJEVNO hodanje uz povremenu ruku

do 800 m

K3-TEŠKO 7 – 9 sati hoda

T3 ZAHTJEVNO povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala(klinovi čelična užad) ZIMI upotreba dereza i cepina po potrebi

do 1200 m

K4-VRLO TEŠKO 9 i više sati hoda

T4 VRLO ZAHTJEVNO duže i zahtjevne dionice osiguranih puteva(klinovi, čelična užad) ozbiljno penjanje ZIMI konstantna upotreba dereza i cepina

preko 1200 m

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *