KUTJEVAČKA OBILAZNICA KAPAVAC – najveći vrh KRNDIJE 792 mnv 28.08.2022.

KKUTJEVACKA-OBILAZNICA

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA PLANINARSKI IZLET 

KUTJEVAČKA OBILAZNICA

KAPAVAC – najveći vrh KRNDIJE 792 mnv dana 28.08.2022.

Izlet će se održati dana 28.08.2022. godine (nedjelja), polazak u 06:00  (okupljanje u 05:45) s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski, Trnjanska cesta. Povratak u Zagreb planiran je oko  22:00 / 23:00 sati. 

Izlet je organiziran  autobusom po cijeni od 260 kuna (u cijenu je uključen trošak prijevoza, ručak u planinarskoj kući Mlaka – 40 kn i posjet vinariji KRAUTHAKER – 50 kn), a ovisno o broju prijavljenih moguća je korekcija cijene. 

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta: Mara Ćavarušić (098 977 1972); cavarusic.mara@gmail.com

●       broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta

●       krajnji rok za prijavu je 24.08.2022. u 20h

●       prijave isključivo putem WhatsApp-a ili e-maila glavnog vodiča.

●       prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva ukoliko dolazite iz drugog društva

●       prijava je važeća isključivo uplatom akontacije od 260 kn, te plaćenom članarinom za 2022

●       Uplata se može obaviti u prostorijama društva svaku srijedu do 24.08.2022. od 19 – 20 sati ili po dogovoru s glavnim vodičem.

●       U skladu s čl. 13 Pravilnika o pripremanju, organiziranju i vođenju izleta Društva, u slučaju da prijavljeni sudionik otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu predujam se ne vraća, osim u slučaju ako se mjesto popuni drugom osobom ili okolnosti za koje Organizator izleta zaključi da su opravdane. Isto tako ako prijavljeni sudionik izleta otkaže sudjelovanje na izletu nakon roka za prijavu, a iz nekog razloga nije platio predujam, dužan je participirati u troškovima prijevoza kako ne bi došlo do neplaniranog povećanja troškova ostalih sudionika.

●       Prilikom prijave navesti želite li posjet vinariji, kao i ručak, jer sukladno tome plaćate izlet.

●       Postoji i mogućnost kupnje knjižice Kutjevačka obilaznica (50 kn), jer prolazimo svih 9 kontrolnih točaka za one koji skupljaju žigove

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja je  cca 8 sati s uključenim pauzama,  cca 25 km.  Visinska razlika cca 900 m.

Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.

Zahtjevnost izleta-ture:

Kondicijska:       K3 – (SREDNJE) TEŠKO, između 7 i 9h hoda, visinska razlika od 1000 do 1300m

Tehnička:            T1– NEZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Obavezna oprema

●       Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

●       Pričuvna obuća i odjeća za autobus

●       Gojzerice, gamašne, štapovi, naglavna svjetiljka, mobitel

●       Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja štiti od sunca,…) te kompletna presvlaka.

●       Voda minimalno 3l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka).

●       Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Prehrana/opskrba

●       Prilikom hodanja – iz ruksaka, minimalno 3l vode

●       Ručak u Planinarskoj kući Mlaka, koja je opskrbljena pićem

●       Na kraju puta posjet Vinariji KRAUTHAKER

●       Tko ne želi jesti u Planinarskoj kući, u ruksaku treba imati hranu za cijeli dan

Plan puta:

●       05:45        Okupljanje

●       06:00        Polazak

●       09:00        Dolazak u Kutjevo

●       09:30        Polazak stazom Kutjevačka obilaznica – Trg Graševine (centar Kutjeva) KT-1

●       10:15        Vila Vidikovac KT-2

●       11:15        Dobra voda (izvor, ali nema vode) KT-3

●       12:30        Petrov vrh KT-4

●       13:00        Prijevoj Međa – vidikovac

                          Pauza 20 min

●       14:15        Kapavac – najviši vrh Krndije 790 mnv – HPO žig se nalazi na vrhu stijene, ispod kutije KT-5

                          Pauza 15 min

●       15:00        Lipe KT-6

●       15:15        Rogin Kamen – vidikovac KT-7

                          Pauza 10-15 min

●       16:00        Planinarska kuća Mlaka – ručak, ovjera knjižica Kutjevačke obilaznice (tko želi) KT-8

                          Pauza 40 min

●       17:30        Cugerland KT-9

●       17:50        Vinarija KRAUTHAKER – posjet i degustacija vina 60 min

●       19:15        Polazak za Zagreb

●       22:30        Očekivani  povratak u Zagreb

Ruta: Nakon polaska iz Zagreba autocestom se vozimo do izlaza Lužani-Pleternica i onda lokalnom cestom do Kutjeva, gdje nas autobus ostavlja kod crkve Rođenja blažene Djevice Marije. Slijedi jutarnja kava i u 09:30 polazak na stazu Kutjevačka obilaznica, koja počinje sa Trga Graševine (ujedno i prva kontrolna točka obilaznice). Prolazimo pored dvorca Kutjevo, te dalje nastavljamo prema vili Vidikovac, nakon čega slijedi šumska staza i obilazak kontrolnih točaka. Dobra voda, druga kontrolna točka je samo naziv jer je izvor presušio. Dalje je šumski put koji nas vodi do sljedeće kontrolne točke, gdje nas čeka Petrov vrh sa blagom uzbrdicom, nakon kojeg se spuštamo na Među -vidikovac s kojeg se vidi Slavonija i Podravina. Potom slijedi uspon serpentinom do najvišeg vrha Krndije -KAPAVAC koji je u HPO-ci. S piramide se pruža pogled na Đakovštinu, Podravinu i Požešku kotlinu. Dalje put vodi kroz predivnu slavonsku šumu do sljedeće točke u središtu šume – Lipa. Nakon nje dolazi sljedeća točka, a ujedno i vidikovac Rogin kamen, s kojeg se vidi raskoš Slavonije i njezinih planinskih vrhova. Šumski put nas dalje vodi do Planinarske kuće “Mlaka”, koju održavaju članovi planinarskog društva “Vidim”, koji će nam spremiti ručak – planinarski grah. Kod kuće je izvor vode, a i kuća je opremljena napitcima. Dok mi budemo ručali ovjeravati će se knjižica Kutjevačka obilaznica i dijeliti bedževi, kao uspomena na prohodanu stazu. Nakon toga, već zasićeni šumom prolazimo kroz naselje da bi došli do posljednje točke, a to je Cugerland, kako mu ime germanizirano i znači. Nalazi se usred vinograda, gdje god oko seže su vinogradi poznatih sorti grožđa: graševine, silvanca, merlota, pinota i dalje da ne nabrajamo. Od Cugerlanda put nas dalje vodi do prave zemlje pića, do vinarije Krauthaker, gdje će nas ljubazni domaćini provesti kroz svoj podrum i ujedno nam ponuditi degustaciju vina (3-7 slijeda). Nakon svih točki puta vraćamo se u bus, koji čeka na istom mjestu da nas vrati u Zagreb.

Zanimljivosti:

Crkva rođenja blažene Djevice Marije

Sagrađena je 1232.godine, dolaskom cistercita, koji su u narodu poznati kao “bijeli fratri”. Oni osnivaju  opatiju Vallis honesta de Gotho (štovanja vrijedna), a bavili su se obradom zemlje, uzgojem vinove loze, proizvodnjom vina i njegovanjem vjerskog života i razvoja do 1536. godine, kad su protjerani pred Turcima. Crkva je bila uništena za turskog vladanja Slavonijom. Dolaskom isusovaca 1698. godine obnavlja se, da bi sama gradnja bila dovršena 1704. godine. Za staru sliku Čudotvorne Gospe Kutjevske iz 1511.godine vežu se mnoga čudesa koja su i zapisana u kronici župe.

Dvorac Kutjevo

Pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije. Zaštićeni je spomenik graditeljske baštine. Sagrađen je 1232. godine na mjestu cistercitske opatije. Zanimljiva je činjenica da je ostao očuvan poznati   vinski podrum grada Kutjeva. Sagrađen je na tradicionalnom cistercitskom tlocrtu. Dolaskom Isusovaca oni su ga gradili u suvremenom baroknom stilu. Dvorac je organiziran kao niz prostorija uz hodnik, sa središnjom prostorijom u dvorcu – blagovaonicom. Gubitak na vrijednosti i identiteta baroknog spomenika je požar koji je izbio 1918. godine. Obitelj Turković je obnovila urušeni prvi kat u izmijenjenom obliku, nakon toga je došlo do novih sanacija koje su izmijenile izgled dvorca i poveznicu sa crkvom. Dvorac Kutjevo i park u okolici upisani su u Registar nepokretnih spomenika kulture i zaštićenih prirodnih vrijednosti. Također je park 1997. godine postao spomenik parkovne arhitekture. Koncern Agram je 2015.obnovio dvorac. Interijer dvorca je dobio luksuznu notu – wellnes centar, raskošne sobe, restoran, konferencijsku sobu.

Poznati kutjevački podrum  iz 1232

Danas je jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj. Posjeduje najveću bačvu od hrasta u kojoj se čuva kraljica vina – graševina. Ostao je očuvan i njegovan u skladu s vremenom u kojem je nastao. Poznat je i po najbogatijoj arhivi u Hrvatskoj u kojoj je najstarija arhivska Graševina iz 1947.godine. Za njega se veže zanimljiva ljubavna priča između Marije Terezije i baruna Trenka. Prema kutjevačkim legendama oni su svoju strast pronalazili upravo u kutjevačkom podrumu, gdje su 1741. punih sedam dana proveli uživajući u ljubavnoj moći kutjevačkog vina. O tome svjedoči 70 urezanih redaka na zidu koji je navodno ostao nakon  njih.

Trg graševine i maleni vinograd

Kutjevo je jedan od rijetkih gradova koji je po kraljici vina-graševini dao ime središnjem gradskom trgu, a isto tako podignuo maleni vinograd u kojem se svojom ljepotom ističu trsovi graševine. Čuveni maleni vinograd unikatni je spomenik, a uz njega je postavljeno bure na kojem se nalazi grb Grada. Trg je omiljeno mjesto kada su u pitanju manifestacije i vinska događanja.

Graševina

Od 19 stoljeća je najpoznatija sorta grožđa, od kojeg se dobivaju najbolje vinske kapljice. U kutjevačkom kraju je već 150 godina, ljudi su je prigrlili i zavoljeli zbog sigurne rodnosti. Kutjevačka graševina je postala prvo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom na prostoru kontinentalne Hrvatske.

Mapa staze

KUTJEVACKA-OBILAZNICA

Napomene:

●       Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

●       Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

●       Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

●       Tijekom izleta sudionik izleta treba:

o   Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

o   Postupati prema uputama glavnog vodiča;

o   Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

o   Čuvati ugled planinarske udruge;

o   Biti odgovoran glavnom vodiču.

●       Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

PLANINARSKI KODEKS

https://hpdrunolist.hr/wp-content/uploads/2022/02/Kodeks-planinarske-etike-HPD-a-Runolist.pdf

●       Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, web: https://hpdrunolist.hr

Glavni vodič: Mara Ćavarušić / HPD Runolist

Vedro!

 

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.