Krešimir Gracin

Krešimir Gracin

je licencirani planinski i gorski vodič pri Savezu gorskih vodiča Hrvatske (SGVH) te licencirani međunarodni planinski vodič (UIMLA IML). Školovanje za vodiča započeo sam 2013. godine. Od 2015. godine sam planinski vodič, a od 2016. sam međunarodni planinski vodič. Želio sam se i dalje usavršavati pa sam nastavio školovanje te sam nedavno promoviran u gorskog vodiča nakon 4 godine školovanja za to zvanje i trenutno sam najmlađi gorski vodič pri SGVH. Član sam vodičke komisije u HPD Runolist, član i vodič u planinarskom društvu Runolist od 2017. godine. Predavač sam na Općoj planinarskoj školi HPD Runolista – tema opasnosti u planinama.

  1. Volim planinariti jer…

… planinarenje je već dugo moj stil života. Isto tako volim pomagati planinarima  u pomicanju njihovih granica. Naime, ponekad ni sami ne znamo što sve možemo i tu nastojim dati podršku i biti dobar vjetar u leđa. 

  1. Najljepša iskustva doživio sam na ova tri izleta s Runolistom…

– Izlet Metla i Crni vrh u veljači 2021. – hladnoća od -12 stupnjeva uz olujnu buru, ručak u zavjetrini na suncu, spust s Crnog vrha. Većini sudionika izleta je to bilo prvo takvo iskustvo.

– Izlet u Dubrovačko-neretvansku županiju u studenom 2021. –  vrhunski vidici i raspoloženje, sunčano i gotovo ljetno vrijeme, odlična ekipa, pomoćni vodiči na visini zadatka. Za svakog vodiča izazov je voditi višednevni izlet – puno planiranja, puno organizacijskih poslova i logistike. Nasmijana i zadovoljna lica sudionika na povratku najveća su plaća za ovakve pothvate. I naravno ponovni odaziv na izlete govore o tome da je „posao“ dobro odrađen.

– Izlet Ugljan i Pašman u rujnu 2022.  – u istom danu nanosili smo kremu za sunčanje, pokisli i kupali se u moru. Moram biti iskren taj izlet najviše mi je ostao u sjećanju kao prvi višednevni izlet mog desetogodišnjeg sina Ivana kojem nastojim prenijeti ljubav prema prirodi i planinama.

  1. Nema lošeg vremena, samo loše opreme. U ovu se opremu svakako isplati uložiti…

Gojzerica glavu čuva i tu nema kompromisa.

  1. Moja želja je…

…provesti noć u vreći za spavanje na mitskom Svetom brdu. Velika i najveća želja mi je uspon na Denali (najviši vrh Sjeverne Amerike visine 6194m poznat kao i jedan od najhladnijih vrhova).

  1. Poruka svima koji žele početi planinariti…

Planine shvatite ozbiljno i sigurnost mora biti na prvom mjestu jer planina vas čeka i sutra na istom mjestu…