Hahlić

HPD RUNOLIST VAS POZIVA

NA PLANINARSKI IZLET 

Hahlić (1097) – Mudna dol – Obruč (1377)

Izlet je odgođen.

Izlet će se održati dana 10.09.2022. godine (subota), polazak u 07:30, Podkilavac, parkiralište kod mosta preko potoka Zala, oko 10 km od autoputa Rijeka – Zagreb, izlaz Čavle. Povratak u Zagreb planiran je oko 21:00 sat. Kako bi stigli na vrijeme, potrebno je krenuti najkasnije u 5:30 iz Zagreba. Ukoliko planirate kavu na nekom od odmorišta, potrebno je i ranije (od odmorišta Ravna gora ima cca. 40ak minuta autom do Podkilavca).

Prijevoz je organiziran privatnim automobilima. Mole se sudionici izleta da se međusobno dogovore za prijevoz. Ukupni put je oko 300 km, a ukupni trošak cestarine iznosi 140 kuna.

Nakon što zaprimimo prijave otvorit ćemo privremenu WhatsApp grupu u kojoj će biti svi sudionici izleta.

Prijave za izlet

Glavnom vodiču izleta: Daniel Bara (095/5041-496)

  • broj pomoćnih vodiča bit će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta
  • maksimalni broj sudionika je 16 (s vodičima)
  • krajnji rok za prijavu je 08.09.2022.
  • prijave isključivo putem WhatsApp-a ili na e-mail bara.daniel777@gmail.com
  • prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv društva (ako niste član HPD Runolista

Težina izleta:

Predviđeno trajanje hodanja je cca 10 sati s uključenim pauzama, cca. 20 km.  Visinska razlika cca. 1100 m. Izlet je primjeren planinarima s vrlo dobrom kondicijom. Staza je krševita te zahtjeva čvrste gojzerice i oprez. Na određenim dijelovima u Mudnoj doli se penje i rukama i nogama.

Zahtjevnost izleta-ture:

Kondicijska:       K4 – VRLO TEŠKO, više od 9h hoda

Tehnička:           T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO, hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje

Obavezna oprema

·        Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.

·        pričuvna obuća i odjeća za auto

·        Gojzerice, gamašne, štapovi, naglavna svjetiljka, zamka, mobitel, krema za sunčanje

·        Odjeća primjerena vremenskim uvjetima  (kapa koja pokriva uši, rukavice, …) te kompletna presvlaka.

·        Voda minimalno 2l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka). 

·        Vodič prije polaska na izlet može provjeriti opremu svih sudionika izleta; ako netko nema opremu u skladu sa zahtjevima iz najave izleta, vodič može takvoj osobi uskratiti sudjelovanje na izletu.

Prehrana/opskrba

Isključivo iz ruksaka tokom hodnje, planinarski dom Hahlić opskrbljen je hranom i pićem.

Plan puta:

07:30 – Okupljanje  Podkilavac

07:40 – Polazak kroz Mudnu Dol prema domu

11:40 – Dolazak do Planinarskog doma Hahlić, pauza za ručak

12:40 – Polazak prema vrhu Obruč

14:40  – Dolazak na vrh Obruč, slikanje i pauza 15-ak minuta

16:55 – Spuštanje od Obruča nazad kod doma

18:55 – Dolazak do vozila i polazak prema Zagrebu

Ruta izleta: Podkilavac (298 m) – kanjon Mudna dol – Hahlić (1097 m) – Obruč (1377) – Podkilavac (zapadnom stranom preko Kolci)

Uspon se započinje prelaskom preko mostića na potoku Zala, a nastavlja se desno makadamskom cestom, nakon nje kolskim putom do livade na kojoj je križanje na kojem treba nastaviti ravno jer se lijevo odvaja planinarska staza za PD Hahlić preko čeke. Cijelo ovo područje se zove Ravno „Grobničko polje“, što znači da na njemu nema gotovo nikakvog uspona, pa dobro dođe za zagrijavanje. U nastavku, planinarska staza vodi po suhom koritu potoka Sušica do drvene ploče na kojoj je istaknuto da se ulazi u Mudnu dol. Kada se skrene u klanac potoka Mudna dol, klanac počinje poprimati sve zanimljivije oblike.

Nakon 20-tak minuta hoda od ulaza u ovaj klanac, treba se suočiti s prvim iskušenjem, naime dolazi se do 10-tak metara visoke okomite stijene. Za savladavanje ove prirodne prepreke postavljeno je desetak čeličnih gazišta klanfi i dosta labava čelična sajla koja ne ulijeva pretjerano povjerenje. Neke od klanfi su toliko savijene da ne nude potpuno siguran oslonac za noge.

Uspon uz ovu prepreku treba pažljivo izvesti penjući se oprezno s klanfe na klanfu, a na samom vrhu litice dobro bi došao bar još jedan klin kao rukohvat. Treba prihvatiti situaciju da tog klina nema i četveronoške se uspeti do čvrstog tla pod nogama. Nastavak uspona je iznimno zanimljiv jer vodi kroz usko kamenito korito s velikim kamenicama glatkih stjenki, koje su izdubile vodene bujice, sve do dolaska do nove prepreke koju treba savladati uz pomoć čelične sajle, a nakon nje izlazi se na vrh kamenica. Pogled unatrag, u dubinu kamenica, ovog remek djela vodene sile zaista je fenomenalan, ali nema vremena za odmor, treba ići dalje pentrati se po novim zanimljivim stijenama.

Ta velika kamenica se napuni vodom za vrijeme kiša, a odmah ponad nje nalazi se kontrolna točka Planinarskog puta Hahlići. U metalnoj kutiji je upisna knjiga, bez planinarskog žiga. Na ovom usponu se družimo sa nizom stjenovitih oblika pa cijela ova priča podsjeća na malu, ali pravu alpinističku turu.

Uspon je dosta naporan jer je na oko 2 kilometra dužine potrebno je svladati visinsku razliku od oko 500 metara. Napor koji je potrebno uložiti za savladavanje ovog uspona brzo se zaboravlja a u sjećanju ostaju divlja priroda i mnoštvo raznolikih kamenih oblika. Ovaj uspon je jedinstven i jedini koji mu je sličan u Hrvatskoj je onaj koji vodi koritom Male Paklenice. Mudna dol je spomenik bogatstva prirodnih raznolikosti – neobični žlijebovi, lijevci, kamenice, uska korita, strme i visoke litice. Nižu se prepreka za preprekom, a nakon nekih 1 sat od ulaza treba savladati 15 metara visoku stijenu, djelom slobodnim penjanjem, a djelom po stubama.

Nakon toga se ulazi u najuži dio klanca u kojem se razmak među stijenama smanjuje na 1 – 2 metra, tako da u ovaj dio klanca sunčeve zrake zaista rijetko mogu doprijeti. Mudna dol ne daje mnogo prilike za odmor, konstantno se treba pentrati i nogama i rukama, i po sajlama i bez sajli. Kada se stigne na malo proširenje s bukovim stablima, ulazi se pitomiji dio Mudne dol.

U nastavku uspona napušta se divljina veličanstvenog klanca a planinarska staza vodi po travnatim padinama uzbrdo do križanja sa stazom koja s Platka preko Gorničkog vodi prema Hahliću. Planinarski dom Hahlić (1097) nalazi se na južnoj padini Obruča, na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave. To je zidana prizemnica s potkrovljem. Od doma se pruža lijep vidik na Riječki zaljev, otoke, Grobinštinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve.

Obruč je najviši vrh cijeloga masiva popularno zvanog »Grobničke Alpe«. Oko Obruča mogu se susresti divokoze čije je stanište na padini sjeverno od vrha. Na vrhu je prirodno stanište runolista. Sama vršna točka označena je malenim mramornim križem. Nakon odmora na Obruču, krećemo prema Podkilavcu nakon kojeg se vraćamo prema vozilima pa za Zagreb.

Zanimljivosti:

Mudna dol je poseban, veličanstven kanjon duboko usječen u planinu potoka Sušice. Kroz njega se može proći isključivo za sušnog razdoblja. Za vrijeme kišnih razdoblja kanjon je opasan zbog bujica vode i skliskog kamenja. Uspon do doma Hahlić preko Mudne dole je zahtjevan i traži dosta planinarskog iskustva i spretnosti. Tko želi istinsku divljinu i ne boji se visine treba svakako posjetiti ovaj kanjon.  Put kroz klanac je naporan, mjestimično i jako uzak, a ima više mjesta gdje se treba pomagati rukama i biti poprilično spretan. Na tim mjestima osiguran je sajlama, klinovima i klanfama. Na dužini od 2 km treba savladati visinsku razliku od 500 m.

 

Mapa staze

Napomene:

● Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

● Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

● Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

● Tijekom izleta sudionik izleta treba:

○ Skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

● Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

PLANINARSKI KODEKS

Link na Kodeks planinarske etike HPD Runolist

● Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Organizator: HPD Runolist, Ribnjak 2, Zagreb, webhttps://hpdrunolist.hr

Daniel Bara/Hpd Runolist

Vedro!

PDF s planom izleta

Kondicijska zahtjevnost

Oznaka

Težina

Utrošak vremena

 (sati hoda)

Visinska razlika

K1

 LAGANO

 < 5 h 

 < 500 m 

K2

 UMJERENO

 5 – 7 h

 500 – 1000 m

K3

 TEŠKO

 7 – 9 h

1000 – 1300 m

K4

 VRLO TEŠKO

 >  9 h

 > 1300 m

 

Tehnička zahtjevnost

 

Oznaka

Težina

Opis

T1

 NE  ZAHTJEVNO

 hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

T2

 UMJERENO   ZAHTJEVNO

 hodnja + povremena upotreba ruku, lagano penjanje 

T3

 ZAHTJEVNO

 povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična  užad), ZIMA: upotreba dereza i cepina po potrebi

T4

 VRLO ZAHTJEVNO

 duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, ozbiljnije penjanje,  ZIMA: konstantna upotreba dereza i cepina

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)