Medvednica

Drage planinarke i planinari,

sukladno godišnjem Planu izleta i predstojećem izletu na Gornja Bistra – PD Grafičar – Medvedgrad – Šestine dana 20.01.2019.  Zbog što bolje organizacije prijevoza i izletaHPD RUNOLIST VAS POZIVA  sve zainteresirane članove Društva i ljubitelje prirode koji imaju namjeru ići na izlet da to učine što prije na kontakt telefone iz plana.

Vedro!!

PLAN IZLET

GORNJA BISTRA – PD GRAFIČAR – MEDVEDGRAD – ŠESTINE “ 20.01.2019.

Da malo posjetimo Medvednicu i sa zagorske strane, organizira se izlet „Gornja Bistra – PD Grafičar – Medvedgrad – Šestine“.

Izlet će se održati dana 20.01.2019. godine (nedjelja), a okupljanje je u 07:35 sati na okretištu Črnomerec na peronu 10 odakle u 7.45 sati kreće autobusna linija 176 za Gornju Bistru. Vožnja traje cca 45 minuta. Ljubazno molimo sve planinare koji će se priključiti izletu, da ne kasne na okupljanje jer na vrijeme polaska ZET-ovog autobusa ne možemo utjecati, kao i da se prijave kontakt osobama najkasnije do 19.01.2019. godine kako bi mogao organizirati dovoljan broj vodiča.

Glavni vodič izleta:
Damir Vlahović (091 2207 014; vlahovic.damir@yahoo.com)

Kontakt osobe za prijavu:
Tonči (099/2120206); hpd.runolist@gmail.com
Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com
Zoran Filipović
(091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: do 5 sati. Ukupna dužina staze je cca 11 km.

Zahtjevnost ture:
K1 – LAGANO; manje od 5 h hoda. U slučaju snijega K2.
T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja bez upotrebe ruku i pomagala.

Potrebna oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, dovoljno rezervne odjeće za presvlačenje, kabanica, gamaše, svjetiljka, voda ili topli napitak (minimalno 2 litre), hrana po izboru (iz ruksaka ili u domu)

Opis puta:

Uspon započinje u G. Bistri na visini polazišta od 220 metara, najviša točka uspona je na PD Grafičar 864 metara a završavamo na 330 metara kod restorana Lagvić u Šestinama

Prvih 1,8 km hoda se po asfaltnoj cesti, do skretanja u šumu na šumski put. Ulaz planinarske staze na šumski put dobro je obilježen, što se može reći i za cijelu Poučnu stazu „Bistra“. Nakon izlaska na široki šumski put na nadmorskoj visini od 666 metara i prijeđenih 3,5 km, postavljeno je nekoliko klupa za odmor uz dva drvena križa.

U nastavku slijedi manje zahtjevan uspon jer se hoda ispod samog hrpta brda. Bukovu šumu na nekim mjestima u potpunosti mijenja crnogorica. Desetak minuta dalje dolazi se do prvog otvorenog vidika koji se otvara prema zapadu i nizinskom posavskom dijelu kotline. Otvori se tek na trenutak i pogled prema vrhu Sljemena s tornjem.

Planinarska staza i dalje vodi blagim usponom kroz šumu sve do širokog travnatog platoa Bistranjskog sedla na 800 metara nadmorske visine. Tu je nekoliko klupa i nadstrešnica za odmor, a uspon se nastavlja polju na Rudarskom sedlu ispod malog Sljemena s planinarskom kućom Grafičar.

Planinarski dom “Grafičar” izgradilo je 1954. godine planinarsko društvo “Grafičar”. Nalazi se na uzvisini zvanoj Rudarsko sedlo na nadmorskoj visini od 864 m, na Sljemenskoj cesti u blizini Doma Crvenog križa. U neposrednoj blizini Grafičara nalazi se Rudnik Zrinski.

PD Grafičar je stalno otvoren i dobro je opremljen hranom i pićem. Na PD Grafičar, planiran je odmor od minimalno 90 minuta za ručak i okrjepu te sušenje odjeće i obuće. Donosimo neke cijene hrane i pića: grah s kobasom-32 kn; pohana piletina s prilogom-37 kn; kuhano vino 2 dl-12 kn; kava 7 kn…)

Nakon odmora na PD Grafičar, krećemo sa spuštanjem na južnu-zagrebačku stranu Medvednice, odnosno prema gradu Medvedgrad koji je na žalost zatvoren zbog radova. Obzirom da je Medvedgrad član HPO-a, planinarski žig se nalazi pored glavnih ulaznih vrata. Nakon kratke pauze na Medvedgradu, nastavljamo se spuštati dobro označenom stazom prema Šestinama odnosno restoranu šestinski Lagvić gdje završavamo izlet.

Zanimljivosti:

Medvedgrad je stara utvrda sagrađena u 13. stoljeću nakon provale Tatara na jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Utvrdu Medvedgrad je dao sagraditi oko 1250. godine zagrebački biskup Filip na padinama Medvednice. Svrha joj je bila obrana Kaptola i biskupskih posjeda. Oko 1260. godine kralj Bela IV. povjerio je utvrdu knezu Stjepku Šubiću, a potom je davana na upravu hrvatskim banovima (Babonići, Celjski, Ivan Karlović, Zrinski, Gregorijanci, Erdödy). Medvedgradska tvrđava je teško oštećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njeni posljednji stanovnici.

Nakon sloma zrinsko-frankopanske urote 1671. godine, Medvedgrad je preuzela kraljevska komora, ali tada je utvrda već ruševina. Posljednji gospodari grada bili su baruni Kulmer koji su ga posjedovali do 1945. godine. Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica Sv. Filipa i Jakova i “Oltar domovine” (spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu). Najveći lik ugarskog humanizma, pjesnik i slavonski ban Janus Pannonius (Ivan Česmički) umro je na Medvedgradu 27. ožujka 1472. godine.

Napomena:

Svi planinari  koji se žele priključiti izletu a nisu sigurni u svoju kondicijsku spremu kao i svi oni koji nisu članovi HPD Runolist, obavezni su telefonski se javiti glavnom vodiču najkasnije do 19.01. 2019. Bez, prethodnog telefonskog kontakta, na žalost, neće se moći priključiti izletu.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a , te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Skini PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)