9 savjeta o planinarskoj opremi

9 savjeta o planinarskoj opremi

Planinarska oprema

O planinarskoj opremi možemo napisati stranice i stranice pa čak i nekoliko knjiga. Ali, za početak krenut ćemo s 9 kratkih i jasnih savjeta, a dalje te upućujemo na par mjesta gdje se prodaje oprema i gdje možeš do beskraja ispitati prodavače za savjete.

 1. Oprema mora održavati tjelesnu temperaturu i regulirati ju ovisno o vremenskim uvjetima. Mora te štititi od vlage i vjetra, a pritom biti što praktičnija.
 2. Najprikladniji materijal za odjeću je kombinacija vune i pamuka ili čista vuna jer ona najbolje regulira toplinu. Naravno, do vune nije najlakše doći, iako ćeš u dućanima poput IGLU športa vidjeti puno majica od merino vune. Vrijedi uložiti novac, vjerujte nam. Ako krećeš kao početnik, prva postaja je Decathlon. Sve sportske majice, namijenjene tjelovježbi, su dobre. I kao podmajice i kao majica na podmajicu.
 3. Trebaš imati na sebi dobru podmajicu (regulira toplinu) i na to sličnu majicu kratkih rukava. Dobre hlače također su sastavni dio opreme, a sad u dućanima možete pronaći veliki izbor planinarskih hlača. Tajce su u redu za žene, ali u jednom trenutku, nažalost, nisu dovoljno tople. Ako je hladnije, krećeš s još jednom majicom dugih rukava od flisa ili vune koju ćeš tijekom hodanja skinuti. Vjeruj nam, i na 10 stupnjeva, kad si u pokretu, majica kratkih rukava je dovoljna.
 4. Čarape. Pravilo glasi – jedne tanje pa druge deblje, ovisno o gojzericama kakve ćeš kupiti. Danas ima hrpa planinarskih čarapa koje imaju pravilna zadebljanja na mjestima gdje najčešće nastaju žuljevi i tako te od njih štite. U dućanima, kad isprobavaš gojzerice (planinarske cipele), zatraži jedne prave planinarske čarape od vune kako bi se gojzerice bolje isprobale. Kupiš dva para čarapa – odmah i rezervne.
 5. Vjetrovka i jakna. Rekli smo da je, dok hodaš, majica kratkih rukava sasvim dovoljna. Problem je kad staneš i kreneš se hladiti na vjetru. Uvijek ponesi vjetrovku (tanku srolanu) i neki flis ili vestu od vune da te zagrije na pauzama ili na vrhu kad sjedneš pojesti sendvič. Pazi da ti nije hladno. Ima puno vjetrovki i flis jakni ili vesti u Decathlonu za početak. Kasnije, ako želiš nešto brendirano i dugotrajnije, kreni u Iglu šport ili Kibubu.
 6. Cipele tj. gojzerice najvažniji su dio opreme. Nema veze kakva je jakna, ako su cipele loše, žuljaju, premale su, ne griju, propuštaju vodu i sl. Za njih si uzmi vremena i istraži sve opcije dok ne pronađeš najbolju za svoja stopala i potrebe. Stavi si neki cjenovni limit i pazi da cipela zadovoljava neke kriterije:
 • neka budu visoke kako bi ti osigurale gležanj i pritom štitile od kukaca, zmija, granja, trnja i sl.
 • VIBRAM đon tj. potplat na cipeli je jako važan jer ne želiš osjećati svaki kamen pod nogom i želiš imati siguran korak na vrhovima stijena
 • GOROTEKS – provjeri imaju li cipele goreteks ili neku varijantu (u Alpini ima takvih cipela, trgovina Vrhunac, Kibuba, Iglu šport i naravno, Decathlon ima par modela cipela). Neka budu otporne na vlagu i kišu.

U trgovini reci da ti daju par modela i isprobaj ih sve na dobru čarapu. Hodaj gore dolje, pravi se da se spuštaš ili penješ. Budi sat vremena u trgovini ako treba i izgnjavi malo prodavača malo – vjeruj nam, oni to vole jer ti žele pomoći. Kupi pametno sada i nosi ih idućih 10 godina, uz pravilno čuvanje i upotrebu.

 1. Ruksak. Ako su cipele bile najvažnije, onda iza njih slijedi ruksak u koji ćeš morati staviti sve što ti treba za odlazak na planinu. Ovisno o izletima na koje ćeš ići, takav ćeš ruksak i tražiti. Za jednodnevne izlete ne uzimaj ruksak veći od 25 ili 30 litara. Ako namjeravaš stalno na višednevne izlete, onda ne idi bez ruksaka iznad 30 litara. Opet, gledaj za što ti je potreban. Dobro je da ruksak ima što više vanjskih džepova za pohranu stvari, dodatnih otvora osim onog na vrhu da lakše dođeš do opreme. Neka ima kabanicu u sklopu ruksaka. Isprobaj ga s teretom u dućanu i vidi kako sjeda na kukovima i leđima. Mora imati pojasni remen da bi ti se rasteretila leđa. Opet izgnjavi prodavača (Iglu šport prodavači su izvrsni kad treba pomoći oko izbora i isprobavanja pa preporučujem taj dućan). Cijene su svakakve, ali ako ti se ne žuri, pričekaj sniženje ili škicni Njuškalo nakon što si u dućanu isprobao nekoliko ruksaka. Kupiš pravi ruksak sad i imaš ga 10 godina sigurno!
 2. Štapovi su također izvrsna investicija. Provjeri koji ti odgovaraju cjenovno i prema zahtjevnosti terena pa u dućanu pitaj za savjet oko odabira i slaganja štapova.
 3. Dodatna oprema može sadržavati od prve pomoći pa sve do naglavne lampe. Prikupljat ćeš ju s vremenom i nakon svakog izleta vidjeti što trebaš, a što ne. Uči od kolega i prijatelja. Gledaj druge što nose. Ne trpaj ruksak glupostima jer ne ideš na kavu. Ideš na planinu i tu je važan svaki gram kojeg nosiš.

I za kraj, popis trgovina u Zagrebu:

Vedro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)