9 savjeta o planinarskoj opremi

9 savjeta o planinarskoj opremi

Planinarska oprema

O planinarskoj opremi možemo napisati stranice i stranice pa čak i par knjiga. Ali za početak krenut ćemo s 9 kratkih i jasnih savjeta. A dalje te upućujemo na par mjesta gdje se prodaje oprema i gdje možeš do beskraja ispitati prodavače za savjete.

1. Oprema mora: održavati tjelesnu temperaturu i regulirati ju ovisno o vremenskim uvjetima. Mora te štititi od vlage i vjetra i pritom biti što praktičnija.

2. Najprikladniji materijal za odjeću je kombinacija vune-pamuka ili čiste vune jer ona najbolje regulira toplinu. Naravno do vune nije najlakše doći iako ćeš u dućanima poput IGLU športa vidjeti puno majca merino vune. Vrijedi uložiti vjeruj mi. Ako za početak krećeš i prva postaja je Dekatlon, sve sportske majce koje su za tjelovježbu su dobre. I kao podmajce i kao majca na nju.

3. Trebaš imati na sebi- dobru podmajcu (regulira toplinu) i na to sličnu majcu kratkih rukava. Dobre hlače, sad u dućanima ima velik izbor planinarskih hlača. Tajce su u redu za žene, ali u jednom trenutku nisu dovoljno tople nažalost. Ako je hladnije krećeš s još jednom majcom duljih rukava od flisa ili vune koju ćeš tijekom hodanja skinuti. Vjeruj nam i na 10 stupnjeva kad hodaš je majca kratkih rukava dovoljna.

4. Čarape! Pravilo jedne tanje pa druge deblje ovisi o gojzericama kakve ćeš kupiti. Danas ima hrpa planinarskih čarapa koje imaju pravilna zadebljanja na mjestima gdje najčešće nastaju žuljevi i tako te štite. U dućani kad isprobavaš gojzerice (planinarske cipele) zatraži jedne prave planinarske čarape od vune sportske i na njih isprobaj. Kupiš dva para i imaš lijepo i rezervu.

5. Vjetrovka i jakna. Rekli smo da dok hodaš je majca kratkih rukava super i sve stoji. Problem je kad staneš i kreneš se hladiti na vjetru. Uvijek ponesi vjetrovku (tanku srolanu) i neki flis ili vestu od vune da te zagrije na pauzama ili na vrhu kad sjedneš pojest sendvič. Pazi da ti nije hladno. Ima puno vjetrovki i flis jakni ili vesti u Dekatlonu za početak. Kasnije ako želiš nešto bredirano i dugotrajnije kreni u Iglu šport ili Kibubu.

6. Cipele tj. Gojzerice su najvažniji dio opreme.Nema veze kakva je jakna ako su cipele loše i žuljaju, premale su, ne griju, promaču itd. Za njih si uzmi vremena i istraži opcije. Stavi si neki cjenovni limit i pazi da cipela zadovoljava neke kriterije: – neka budu visoke da ti gležanj osiguraju i pritom štite od kukaca, zmija i slično – vibram đon tj potplat na cipeli je jako važan jer ne želiš osjećati svaki kamen pod nogom i želiš imati siguran korak na vrhovima stijena – Goreteks- provjeri imaju li cipele goreteks ili neku varijantu (u Alpini ima takvih cipela, trgovina Vrhunac, Kibuba, Iglu šport i naravno Dekatlon ima par cipela) Neka budu otporne na vlagu i kišu. U trgovini reci da ti daju par modela i isprobaj sve na dobru čarapu. Hodaj gore dolje, pravi se da se spuštaš ili penješ. Budi sat vremena u trgovini ako treba i izgnjavi prodavača malo- vjeruj mi oni to vole jer ti žele pomoći. Kupi pametno sada i nosi ih idućih 10 godina uz pravilno čuvanje i upotrebu.

7. Ruksak- ako su cipele bile najvažnije onda iza njih slijedi ruksak u koji ćeš morati staviti sve što ti treba za planinu. Ovisno o izletima na koje ćeš ići takav ćeš ruksak i tražiti. Na jednodnevne ne uzimaj veći od 25-30 litara max. Ako namjeravaš stalno na višednevne onda ne idi ispod 30 litara. Opet gledaj za što ti treba. Dobro je da ima što više vanjskih džepova za pohranu stvari, dodatnih otvora osim onog na vrhu da lakše dođeš do opreme. Neka ima kabanicu u sklopu ruksaka. Isprobaj ga s teretom u dućanu i vidi kako želi na kukovima i leđima. Mora imati pojasni remen da ti rastereti leđa. Opet izgnjavi prodavača (Iglu šport prodavači su izvrsni kad treba pomoć oko izbora i isprobavanja pa preporučam). Cijene su svakave, ali ako ti se ne žuri pričekaj sniženje ili škicni njuškalo nakon što si u dućanu isprobao par ruksaka u živo. Kupiš pravi ruksak sad i imaš ga 10 godina sigurno!

8. Štapovi su također izvrsna investicija. Najbolje provjeri koji ti odgovaraju cjenovno u dućanu i pitaj za savjet oko slaganja na licu mjesta.

9. Dodatna oprema može biti od prve pomoći pa sve do naglavne lampe. Skupljat ćeš ju s vremeno i nakon svakog izleta vidjeti što trebaš a što ne. Uči od kolega i prijatelja. Gledaj druge što nose. Ne trpaj ruksak glupostima jer ne ideš na kavu. Ideš na planinu i tu se svaki gram gleda.

I za kraj popis trgovina u Zagrebu:

IGLU šport- Zagrebačka cesta 194 ili Petrinjska 85 https://www.iglusport.hr/ KIBUBA-Avenue Mall ili Point shopping centar https://www.kibuba.hr/ Vrhunac- Vlaška ulica 89 http://www.vrhunac.hr/ Intersport- Zagrebačka avenija 94 ili CCO East ili Radnička cesta 49 ili Arena centar https://www.intersport.hr/ Decathlon- King Cross ili ulica Siniše Glavaševića 5 https://www.decathlon.hr/

Vedro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *