IZLET NA VLAŠIĆ (1933m ) 21.-22.09.2019.

Vašić

HPD RUNOLIST VAS POZIVA NA PLANINARSKI IZLET NA VLAŠIĆ (1933m ) 21.-22.09.2019.

HPD Runolist poziva sve zainteresirane planinare i prijatelje prirode na dvodnevni izlet izvan granica RH na kraju ljeta, odnosno na Vlašić, prekrasnu planinu u BiH, na 1933 m n/v.

Izlet će se održati na dane 21.-22.09.2019. godine (subota/nedjelja). Okupljanje je u 04:50 a polazak je u 05.00 sati sa parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta. Povratak drugi dan u večernjim satima.

Prijevoz do Vlašića biti će organiziran osobnim ili kombi vozilima, a cijena izleta je oko 250 kn s noćenjem, uz moguće korekcije, ovisno o broju osoba koje će ići. Prijave za izlet se primaju do 15.09.2019. godine a svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti što prije radi organizacije prijevoza s napomenom da li raspolažu s osobnim vozilom u slučaju da će se ići osobnim vozilima. Za izlet se plača akontacija u iznosu od 200 kuna a može se izvršiti na sastanku Društva zaključno s 15.09.2019. godine u prostorijama u Zagrebu, Ribnjak broj 2. Potvrda izleta i garancija za mjesto u prijevoznom sredstvu je uplata akontacije za izlet.

Glavni vodič izleta: Gordana Miklec (099/7514490); miklec@net.hr

Kontakt osobe za prijavu osim glavnog vodiča:

  • Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com
  • Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com

Broj pomoćnih vodiča biti će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta.

Plan izleta je da se prvi dan po dolasku i smještaju u Dom Paklenske stijene obiđe vrh Opaljenik 1933 mnv, a drugi dan da se ide do vidikovca Gospe Snježne, a potom pri povratku prema kući će se posjetiti Travnik i njegove znamenitosti te Plave Vode. U slučaju vremenskih nepogoda, staze će se birat prema trenutnim uvjetima.

Predviđeno hodanje oko 5 h prvi dan i 3 sata drugi dan.

Zahtjevnost ture:

K1 – lagano

T1 – ne zahtjevno

Potrebna oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, presvlaka, voda (minimalno 2l), hrana iz ruksaka za cijeli dan, kapa šilterica, lampa, mobitel, stvari za osobnu higijenu.

Napomena: temperatura u ovom djelu godine može pasti i do 0°C, te je stoga potrebno ponijeti dovoljno toplu i slojevitu odjeću.

Hrana iz ruksaka a po povratku s hodnje, hrana se može kupiti i u Domu Paklenske stijene po pristupačnim cijenama uz prethodnu najavu od 2-3 dana, što će se dogovarati s prijavljenim učesnicima neposredno prije izleta.

Za planinarski dom, obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, zdravstvena i važeća osobna iskaznica ili putovnica za prelazak granice; valuta: konvertibilna marka ( 1KM = 4 kn ) i / ili kune i euri.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili drugih nepovoljnih čimbenika vodič ima pravo izmijeniti rutu ili otkazati izlet.

Vlašić je planina u Bosni i Hercegovini koja se najvećim dijelom nalazi u Srednjobosanskom kantonu te dijelu Republike Srpske i pripada planinskom sustavu Dinarida, čiji najviši vrh je Paljenik (ili Opaljenik) s 1.933 m. Zbog svoje pozicije, glavnina površine Vlašića je u nekoliko općina: Travnik, Kotor-Varoš, Skender Vakuf (Kneževo), Dobretići, Vitez i Zenica. Prostire se u pravcu jugoistok – sjeverozapad, između linije Zenica –Travnik (jugoistok) i Kotor-Varoš – Skender Vakuf (sjeverozapad). Njegove padine prelaze u nekoliko podvlašićkih platoa, od kojih su najprostraniji Vitovljanski, Korićanski i Imljanski, te Petrovo Polje. Od okolnih gradova, najbliži je Travnik. Na užem području Vlašića klima je planinska, a u na nižim lokacijama riječnih dolina – umjereno kontinentalna. Prosječna zimska temperatura je 1 °C, dok prosječna ljetna temperatura iznosi 14,2 °C. U zimskom periodu, snježne padavine obiluju sa prosječnom pokrivenošću snijega do 5 mjeseci, koji ima visinu 1,5-2,1 metara. Režim padalina je „ćudljiv“, jer ga karakteriziraju iznenadne i ekstremne promjene, posebno u proljeće.

Napomena:

Tijekom izleta sudionik izleta treba:

  • skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;
  • postupati prema uputama Glavnog vodiča;
  • ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;
  • čuvati ugled planinarske udruge.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka Glavnog vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Tijekom izleta sudionik je odgovoran Glavnom vodiču. Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

 

Kondicijska zahtjevnost

Tehnička zahtjevnost

K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)

T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

 

Skini PDF s planom izleta

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *