KANJON KRUPE – 18.08.2019.

Kanjon Krupe

HPD RUNOLIST VAS POZIVA NA PLANINARSKI IZLET KANJON KRUPE – 18.08.2019.

Izlet će se održati  18.08.2019. godine (NEDJELJA). Okupljanje je u 04:50, a polazak u 05,00 sati sa parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta.

Prijevoz do polazne točke biti će osobnim ili kombi vozilima, po okvirnoj cijeni oko 150 kn, uz moguće korekcije, ovisno o broju osoba koje će ići. Svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti što prije radi organizacije prijevoza s napomenom da li raspolažu s osobnim vozilom u slučaju da će se ići osobnim vozilima. Uplata okvirne cijene od 150 kn se može izvršiti na sastanku Društva 14.08.2019. godine u prostorijama u Zagrebu, Ribnjak broj 2. Garancija za mjesto u prijevoznom sredstvu je uplata cijene za izlet.

Glavni vodič izleta: Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com

Kontakt osobe za prijavu osim glavnog vodiča:

  • Ante-Tonči Buličić (099/2120206); runolist@gmail.com
  • Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com

Broj pomoćnih vodiča biti će određen sukladno broju prijavljenih sudionika izleta.

Zahtjevnost ture:

K3 – TEŠKO (preko 7 sati hoda)

T2/T3 – SREDNJE ZAHTJEVNO/ZAHTJEVNO (mogućnost ferate)

Potrebna oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, presvlaka, voda (minimalno 2l), hrana iz ruksaka za cijeli dan, kupaće (ako se tko hoće kupati), krema za sunčanje, kapa šilterica, sunčane naočale, lampa, mobitel.

Krupa se nalazi na južnim obroncima Velebita i najveća je pritoka rijeke Zrmanje. Bistra je i hladna planinska rijeka, a krasi ju 19 slapova. Zanimljivo je reći da većina svojom razvedenošću, visinom i oblikom spadaju među najljepše hrvatske slapove.

Opis puta:

Put započinjemo iz mjesta Ravni Golubić a zatim se staza spušta u kanjon gdje se nalazi ušće Krupe u Zrmanju preko strme staze koja se naziva Vratolom s prekrasnim pogledom na modro-zelenu brazdu koju u kanjon utiskuje rijeka, stabla i livade oko same rijeke, kao i pogledom na niz Krupinih vodopada. Po spuštanju u kanjon ide se do slapa Visoki buk na Zrmanji, odakle se nakon pauze dalje ide uzvodno uz Krupu prema Kudinom mostu, znamenitoj građevini koja je nastala krajem 19-og stoljeća kada je nepoznati majstor s 12 lukova izgrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova premostio rijeku. Most predstavlja remek djelo gradnje u suhozidu, bez ikakvog vezivnog materijala. Kod Kudinog mosta će se napraviti veća pauza nakon koje se nastavlja dalje uz mogućnost dva pravca (kraj obiteljske kuće Veselinovića ili preko kratke ferate), što će ovisiti o učesnicima izleta.  Kod rijeke Krnjeze, ovisno o vremenu dolaska moguće je kupanje na ušću u rijeku Krupu, ako se ne budemo do tada već negdje kupali. Odatle nas put vodi do manastira Krupa, spomenika kulture, izgrađenog 1317. godine u vrijeme kralja Milutina, gdje i završava naš izlet na lijepom izletištu.

Hodamo oko 8 sati ukupno, a dužina staze je 11-12,5 km, ovisno o trasi kojom će se ići.

Povratak u Zagreb planiran je oko 21.00 sati.

Napomena:

Tijekom izleta sudionik izleta treba:

  • skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;
  • postupati prema uputama Glavnog vodiča;
  • ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;
  • čuvati ugled planinarske udruge.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka Glavnog vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Tijekom izleta sudionik je odgovoran Glavnom vodiču. Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Vedro!

 

 

Skini PDF s planom izleta

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *