Dinara 29. i 30.06.2019.

PLANINARSKI IZLET NA Dinaru 29. i 30.06.2019.

Došlo je vrijeme da se nakon raznih vrhova popnemo i na najviši, na Sinjal/Dinara.

Polazak je u subotu u 05.00 sati (za to je kriv glavni vodič Mario 😀 ) sa parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta.

Prijevoz do polazne točke (Glavaš kod Kijeva) bit će organiziran po cijeni od otprilike 250 -300 kn po osobi, ovisno o prijevoznom sredstvu i broju osoba koje će ići na izlet. Opcije prijevoza su mini-bus, kombi, osobni automobili ili kombinacija navedenih.

Svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti što prije. Maksimlan broj planinara izletnika je 25 zbog smještajnih kapaciteta.

Kako bi se što bolje organizirao izlet molimo da se javite što prije, a uplate predujma za izlet od 200 kn će se vršiti svake srijede u prostorijama Društva u Zagrebu, Ribnjak broj 2 zaključno s 17.06.2019. godine. Prijave zaključujemo 12 dana prije izleta zbog izleta Društva na Durmitor. Garancija za mjesto na izletu je uplata predujma za izlet.

Glavni vodič izleta: Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com

Kontakt osobe za prijavu osim glavnog vodiča:

– Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com

– Tonći Buličić (095/374 5461); runolist.tonci@gmail.com

Broj pomoćnih vodiča biti će određen sukladno broju izletnika.

Zahtjevnost ture: K 3 – TEŠKO, T1 – NEZAHTJEVNO

Informacije o izletu možete dobiti putem maila i mobitela vodiča i kontakt osoba. Detaljnije informacije o vremenskoj prognozi, detaljima smještaja i prijevoza  prijavljeni će dobiti putem maila.

Opis puta

Prvi dan: Vozit ćemo se prema Kninu uz usputne pauze, a zatim prema Kijevu i dalje do sela Glavaš kod Kijeva i pl. kuće Glavaš. Tu krećemo sa hodanjem. Iznad sela Glavaš stara je gradina. Na putu do vrha prolazimo i uz izvor vode (na točno 1000m n/v). Kraći odmor predviđen je kod novog planinarskog skloništa Drago Grubač (na Ošjaku). Pokraj skloništa se nalazi i novopostavljeni spomenik „Pozdrav Domovini”. Krajnji cilj nam je najviši vrh Hrvatske, Sinjal ili Dinara, gdje slijedi malo duži odmor, razgledanje, fotografiranje i (naravno) udaranje žigova. Nakon navedenog slijedi spuštanje nazad u Glavaš gdje nas čeka prijevoz kojim idemo do škole u Kijevu gdje je nakon večernjeg druženja predviđeno spavanje.

U školi su po učionicama raspoređeni kreveti sa madracima ali potrebno je ponijeti svoje vreće i/ili posteljinu za spavanje. Cijena spavanja je 50 kn po osobi. Stvari za drugi dan mogu ostati u prijevoznom sredstvu. Oba dana je prehrana iz ruksaka.

Ruta Selo Glavaš (n/v 545m), p.k. Glavaš (n/v 550m), p.s. Drago Grubač (1645 m n/v), vrh Dinara/Sinjal (n/v 1831m), te spust do p.k. Glavaš (n/v 550m) dužine je oko 16km. Vrijeme hoda oko 8:30-9:00h sa odmorima. Pri usponu, visinska razlika je 781m.

Drugi dan: KIJEVSKI BAT

Pokraj škole je mala trgovina koja nedjeljom radi do 13 h i tu je moguće obnoviti zalihe hrane i pića za drugi dan.

Nakon doručka i kraće vožnje (par minuta)  krećemo na uspon na vrh Bat na Kozjaku. Kijevo (n/v 480 m) – Bat (n/v 1206 m) – Kijevo. Visinska razlika je 736m. Vrijeme uspona je oko 2:30h i oko 2h spuštanja.

Ovisno o prolaznom vremenu (prvi ili drugi dan) Postoji mogućnost obilaska izvora rijeke Cetine i ruševine Crkve Svetog Spasa građene u 9. stoljeću,

Potrebno ponijeti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica, gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, voda (minimalno 3l po danu), kapa (ili neko drugo pokrivalo za glavu), krema za sunčanje, sunčane naočale, lampa, mobitel.

Žigovi HPO: Vrh Dinara/Sinjal (n/v 1831m), vrh Bat na Kozjaku (n/v 1206 m).

Dinara je planinski masiv koji se prostire u smjeru sjeverozapad-jugoistok, istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera, koji u dužini od 84km dijeli hrvatsku obalu i Dalmaciju od kontinenta i Bosne. Čak 13 vrhova na Dinari je više od 1500m i spadaju u najviše vrhove Hrvatske, a najviši od njih je vrh Sinjal ili Dinara sa 1831m. S vrha, na kojem je geodetski stup i metalni križ, lijep je pogled na obližnji Troglav (najviši vrh masiva Dinare), dio srednje Dalmacije, Knin, Cetinsko polje te Peručko jezero.

                                                                                                                            Napomena:

Tijekom izleta sudionik izleta treba:

  • skrbiti se o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;
  • postupati prema uputama Glavnog vodiča;
  • ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;
  • čuvati ugled planinarske udruge.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka Glavnog vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Tijekom izleta sudionik je odgovoran Glavnom vodiču. Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Skini PDF s planom izleta

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *