TRIGLAV 2864m – Julijske Alpe (SLO) 23.-25.8.2019

TRIGLAV 2864m – Julijske Alpe (SLO)

Uspon iz doline Vrata po Tomiškovom putu, silazak preko Dolića i Luknje 23.08. –  25.08.2019.

Triglav (2864m) je najviša planina Julijskih Alpa i Slovenije. Ime „Triglav“  označava planinu s tri glave, a ostale interpretacije imena povezuju se sa starim slavenskim poganskim bogom Triglavom (gospodarom neba, zemlje i podzemlja). Vršna planina ima tri vrha, glavnom vrhu pridružena su dva predvrha. Istočni predvrh je s glavnim vrhom povezan uskim grebenom, a zove se Mali Triglav (2725m). Južni predvrh je zapravo duža krijesta s nekoliko vrhova, od kojih jedino zadnji i najmanji ima ime – Rjavec (2568m). Izraziti usjek po imenu Triglavska škrbina (2659m) odvaja ga od glavnog vrha. Tri glave Triglava najočitije su iz smjera jugoistoka, a iz ostalih smjerova planina se prikazuje s dva vrha. Sjeverna stijena Triglava je visoka 1400 metara i jedna je od najviših i najimpozantnijih stijena Istočnih Alpa. Sjeverna stijena je jako atraktivna i zanimljiva penjačima. Smjerovi poznati u cijelom svijetu su Čopov steber, Ljubljanski, Peternelov, Šlosarski smjer, te nekoliko smjerova u Sfingi.

Triglavski nacionalni park obuhvaća veći dio Julijskih Alpa i osnovan je 1924. godine. Nacionalni park je veličine 838 km2 (4% površine teritorija Slovenije). Iako je to surova planina brojne životinjske i biljne vrste uspjele su se na različite načine prilagoditi na takve uvjete života. Životinje koje se susreću su žutokljuna galica, alpski kozorog, divokoze, riđovka, crni daždevnjak i planinski vodenjak. Biljne vrste ističu se po svojoj sposobnosti smanjenog gubitka vode, a otporne su na dosta velika dnevna temperaturna odstupanja. Biljke u područje nacionalnog parka Triglav su drveća planinski bor i europski ariš, cvijeće jarkožuti triglavski dimak i plava triglavska sirištara odnosno encijan. Najpoznatija biljka tog područja je triglavska ruža (jastučasta biljka srebrenih dlačica i ružičastih cvjetova), a prema legendi izrasla je iz kapi krvi slavnog Zlatoroga – bijele divokoze sa zlatnim rogovima. Nakon što ju je pojeo, Zlatorogu su rane istog trena zacijelile te je lovca koji ga je nastrijelio gurnuo u ponor.

Prvi uspon na vrh planine zbio se 26.08.1778. godine kad su se kao prvi popeli četvorica mještana Bohinja. Prvi zabilježeni ženski uspon izvela je 1870. godine dvadesetogodišnja Rozalija Škantar iz sela Srednja Vas. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća slovenski i njemački planinarski klubovi vodili su borbu za dominaciju u slovenskim planinama. Značajnu ulogu u svemu tome imao je župnik Jakob Aljaž iz mjesta Dovja. On je kupio vrh Triglava (4x4m) od mjesne uprave Dovje za iznos od 1 guldena (tadašnji prosječni dnevni prihod). Godine 1895. naložio je gradnju malog tornja s kupolom na vrhu. Taj stup nosi njegovo ime i jedan je od simbola Triglava. Aljaž je 1896. godine inicirao i gradnju Triglavskog doma na Kredarici.

Usponi su mogući iz raznih smjerova a osnovi pristupi su: iz doline Vrata (sjeverni pristup), doline Zadnjice (zapadni pristup), preko Triglavskih jezera (južni pristup) i iz Pokljuke (istočni pristup).

PLAN IZLETA:

1.dan 23. kolovoza (petak)

16:15h  okupljanje polaznika (mjesto okupljanja prema naknadnom dogovoru)
16:30h polazak u pravcu: Ljubljana – Mojstrana – Aljažev dom u dolini Vrata (1015m)
19:30h dolazak u Aljažev dom, smještaj u sobe, večera, druženje, provjera opreme

2.dan 24. kolovoza (subota)

06:00h ustajanje i doručak
07:00h polazak na hodnju (pauze – nekoliko kraćih i jedna duža za ručak na terenu)
17:00h dolazak u dom na Kredarici (2515m), odmor, večera, smještaj u sobe i druženje

Zahtjevost: vrlo teško i vrlo zahtjevno (K4/T4– zelo zahtjevna pot)

3.dan 25. kolovoza (nedjelja)

05:30 ustajanje i doručak
06:30 polazak prema vrhu Triglav (2864m)
08:00 dolazak na vrh Triglava (2864m), odmor i slikanje
08:30 polazak preko Škrbine (2659 m) prema kući na Doliću (2151 m)
10:30 odmor na kući na Doliću
11:00 nastavak hodnje Mulatjerom preko Luknje do Aljaževog doma (1015m); ručak na terenu
16:00 dolazak do Aljaževog doma, odmor i pospremanje opreme.
17:30 polazak za Zagreb
20:30 dolazak u Zagreb

Zahtjevnost: vrlo teško i vrlo zahtjevno (K4/T4– zelo zahtjevna pot) – prvi dio do silaska niz Triglavsku škrbinu,  teško i nezahtjevno (K3/T1) – nakon silaska s Triglavske škrbinu pa do kraja izleta

OBAVEZNA OPREMA: Osobna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima na terenu, planinarska iskaznica, osobni dokumenti, naglavna svjetiljka i rezervne baterije, štapovi, kaciga, pojas, samoosiguravajući komplet („Y“), rukavice za osigurane klinčane puteve, gurtna od 120 cm i dva karabinera s maticom, dovoljno tekućine, posteljina (moguća doplata za posteljinu na licu mjesta cca. 2 eura).

CIJENA IZLETA

  • Prijevoz je organiziran osobnim automobilima. S obzirom na ograničenost broja sudionika izleta, svi zainteresirani za izlet trebaju se javiti što prije.
  • Troškovi prijevoza cca 600 kuna po automobilu (točan izračun na licu mjesta)
  • Spavanje u Aljaževom domu u dolini Vrata cca 13 eura (s popustom na planinarsku iskaznicu i s uključenom boravišnom taksom).
  • Spavanje na domu Kredarica u rasponu od 13 do 22 eura ovisno o vrsti sobe koju nam domar dodjeli (s popustom na planinarsku iskaznicu i s uključenom boravišnom taksom).

Cjenik i info:  TRIGLAVSKI DOM NA KREDARICI 

  • Troškovi hrane i pića (ovisno o tome što konzumirate u domovima); dva ručka jedemo na terenu iz ruksaka
  • Glavni vodič izleta: Krešimir Gracin (091/365-3854); gracin1980@gmail.com
  • Kontakt osobe za prijavu osim glavnog vodiča:

– Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com

Mario Zaradić (091/365-4147); marioz2464@gmail.com

  • Broj pomoćnih vodiča biti će određen sukladno broju sudionika.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom (izvrsna kondicija), da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodiči imaju pravo otkazati izlet ili izvršiti  izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

 

Skini PDF s planom izleta

Linkovi za temperature i vremenske uvjete

meteo.hr

Trenutno vrijeme, subjektivna prognoza za 4 dana unaprijed
sinoptička karta za sutra, izračuni ALADIN i ECMWF modela

www.yr.no

Lijep grafički prikaz dobiven iz dobrog modela (ECMWF) „norvežani”

www.meteoadriatic.net

Produkti nekih drugih modela (WRF, GFS)

weatheronline.co.uk/

Profesionalne meteo karte

lipovscak.com/meteo/

Meteorološki priručnik za nautičare

hr.bergfex.com/

Visine snijega, temperatura u planinama

www.ilmeteo.it/

Talijanska stranica, zgodan prikaz visine na kojoj pada snijeg

www.meteociel.fr www.dwd.de

Sinoptičke karte za više dana unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *