Durmitor, Crna Gora 18.06 – 26.06.2019

Drage planinarke i planinari,

sukladno godišnjem Planu izleta i predstojećem izletu na DURMITOR, CRNA GORA 18– 26.06.2019.
Zbog što bolje organizacije prijevoza i izleta, HPD RUNOLIST VAS POZIVA  sve zainteresirane članove Društva i ljubitelje prirode koji imaju namjeru ići na izlet da to učine što prije na kontakt telefone iz plana.

Vedro!!

PLAN IZLETA

PLANINARSKI IZLET

DURMITOR, CRNA GORA 18 – 26.06.2019

Došao je red i za Crnu Goru, pa najavljujemo višednevni izlet na Durmitor u sklopu kojeg ćemo posjetiti nekoliko vrhova na Durmitoru ali i u BiH.

Izlet će se održati u periodu od 18.06. – 26.06.2019. godine (nedjelja). Okupljanje je 18.06.2019. u 22.45 a polazak u 23.00 sati s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta.

Plan se dostavlja već sada zbog mogućnosti organiziranja slobodnog vremena od strane onih koji žele ići na izlet.

Prijevoz na izletu je organiziran autobusom. S obzirom na ograničenost mjesta u autobusu ali i u smještaju, svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti što prije kako bi osigurali svoje mjesto za izlet i kako bi se isti što bolje organizirao. Uplate akontacijske cijene izleta u iznosu od 450 kuna će se vršiti svake srijede u prostorijama Društva u Zagrebu, Ribnjak broj 2 zaključno s 12.06.2019. godine. Garancija za mjesto u prijevoznom sredstvu je uplata akontacije za izlet.

Cijena izleta je 1.990,00 kuna.

U cijenu izleta je uključeno: 7 noćenja s doručkom i večerom, prijevoz autobusom na bazi od 40 osoba, takse za NP Durmitor i NP Sutjeska, vožnja brodom, ulaznica za crkvu i muzej Gospe od Škrpjela, taksa za Park prirode Piva (Trnovačko jezero), cijene vodiča u Crnoj Gori.

Nije u cijeni: cijena krstarenja po Pivi – 30 EUR (21.06.), rafting – cijena 45 EUR (21.06.), kanjoning Nevidio – 100 EUR (21.06.), putno osiguranje.

Glavni vodič izleta: Stjepan Kuzminski (099/5094999); stjepankuzminski@net.hr

Kontakt osobe za prijavu:
Tonči
Buličić (099/2120206); hpd.runolist@gmail.com
Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com
Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com
Daniel Bara (099/3393169), bara.daniel777@gmail.com

Potrebna oprema: gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, dovoljno rezervne odjeće za presvlačenje, kabanica, gamaše, svjetiljka, voda ili topli napitak (minimalno 2 litre), hrana iz ruksaka za ručak.

Opis puta:

  1. lipnja

Polazak u 23 sata prema graničnom prijelazu Sl. Brod sa istočne strane Lisinskog.

  1. lipnja

Nakon prelaska državne granice obaveznog zaustavljana, vozimo se prema Visokom gdje ćemo posjetiti tunele ispod Piramide Sunca. Polazak prema Sarajevu do 10 sati.
Zatim krećemo prema Sarajevu i Baščaršiji, razgledavanje centra Sarajeva Husevbegove džamije, katoličke katedrale, buregdžinice Sać, kušanje ćevapa kod Ferhatovića ili po izboru…), dalje krećemo najkasnije do 15 sati.
Put nastavljamo prema Foči i graničnom prijelazu Ščepan polje, zatim kanjonom rijeke Pive idemo do skretanja za Trsu i puta prema Žabljaku. Dolazak u Žabljak i mjesto Pitomine gdje ćemo se smjestiti u Planinarsku kuću Neviđeno. Večernje druženje, počinak.

  1. lipnja

Ujutro vrlo rano ustajanje (4 sata) pa doručak i krećemo prema Foči i Tjentištu. Odakle krećemo prema Trnovačkom jezeru i zatim nastavljamo uspon na Maglić (2386 m). Najviši vrh BiH. Polazna točka nam je mjesto Suha. Odakle pješke krećemo prema Suhoj Jezerini i Trnovačkom jezeru (3 sata hoda). Nakon kraće pauze i uzimanja vode, krećemo od Trnovačkog jezera (1500 m) preko Carevog dola (2200 m) gdje postoji izvor pitke vode. Nakon opskrbe vodom krećemo prema vrhu Maglića. Uz prekrasne vidike i savladavanje nadmorske visine od cca 300 m dolazimo na sam vrh. Tura traje 5 do 6 sati. Povratak na Trnovačko jezero u popodnevnom satima i vožnja autobusom prema Žabljaku. Večera.

NAPOMENA: OVO JE NAPORNA TURA I TRAJE OKO 12 SATI

Za one koji ne idu na Maglić predviđeno je kupanje i uživanje na Trnovačkom jezeru. Postoji djelomično opskrbljena Pl. kuća planinarskog društva Zelengora Foča. Preporuka je uzeti lunch paket.

  1. lipnja

Ustajanje u 8 sati, polazak prema Trsi i predivnom gradiću Plužine, gdje nas čeka krstarenje Pivskim jezerom. (doručak u pećini Oteša), hedonističko uživanje, kupanje i ispijanje Pivske medovine i Nikšičkog piva u posebnom ambijentu hacijende *DOĐITE U TIŠINU*. Povratak na obilan ručak u restoran Zvono. Nakon ručka krećemo u posjetu Pivskom manastiru (najčudnijem pravoslavnom manastiru u svijetu). Slijedi kasnopopodnevni povratak za Žabljak i našu Planinarsku kuću.

NAPOMENA:

Krstarenje Pivskim jezerom nije uračunato u cijenu izleta a iznosi 30 eura, u koji iznos je uračunato sve gore navedeno. Umjesto krstarenja može se odabrati rafting uz cijenu od 45 eura po osobi, ili kanjoning Nevidio po cijeni od 100 eura, što nije uračunato u cijenu izleta.

  1. lipnja

Ustajanje u 7 sati doručak i pokret prema najvišem vrhu Durmitora Bobotovom kuku (2523 m). Već u podnožju, prolazi se kroz prašumsku zonu usred koje se nalazi Crno jezero i Jakšića mlin. Poslije uspona, strmom stranom i neravnim dnom moćnog ledeničkog toka, stiže se u katun Lokvice. Odavde, preko Biljegovog dola i ledeničkog cirka Valoviti do, ugledati ćete divovski ledenički cirk Škrku, dubine 800 m. Odatle, nekih dvadeset minuta hoda, stiže se na sam vrh. Vidik sa Bobotovog kuka je nezaboravan i zahvaća široko područje u radijusu od nekoliko stotina kilometara – od planine Rudnik na sjeveru do Orjena (1894 m) i Jadranskog mora na jugu, i od Kopaonika (2017) na istoku do Čvrsnice (2228 m) na zapadu. Osobito upečatljiv dojam ostavljaju planinski lanci crnogorskih planina, ispresijecani riječnim dolinama i živopisnim kanjonima, kao i zatalasane planinske površine, smještene oko Durmitora. Opisani jednodnevni izlet je nezaboravan. Trajanje uspona oko 6 sati. Povratak traje oko 4 sata.

  1. lipnja

TURISTIČKI DAN : Posjet čuvenom mostu Đurđevića Tara, vožnja kanjonom Morače, posjet manastiru Morača i čuvenom Manastiru Ostrog.

Ustajanje u 8 sati, doručak. Zatim kroz Žabljak krećemo prema mostu Đurđevića Tara. Most ima najviši luk u Evropi ( 172 metra iznad vode ). Tu postoji mogućnost Zip line iznad rijeke Tare (cijena 20 EUR – nije uključeno u cijenu izleta). Nakon toga krećemo impozantnim i vrlo zanimljivim kanjonom Morače u kojemu posjećujemo i manastir Moraču. Nastavljamo put kanjonom prema našem glavnom odredištu manastiru Ostrog. Manastir Ostrog je mjesto gdje počivaju zemni ostaci Vasilija Ostroškog, sveca i zaštitnika Crne Gore. Sagrađen je u stijeni i tako je jedinstven kao spomenik duhovne i kulturne baštine. Povratak za Žabljak i večera.

  1. lipnja

Ustajanje u 8 sati, doručak. Krećemo na turu prema Ledenoj pećini (2164 m), uspon na Minin bogaz (2387 m). Iz katuna Lokvice krećemo prema Ledenoj pećini. Ledena pećina je također jedan od dragulja ovoga masiva i ambijent koji je nekada posjetioca oduševljavao svojim ledenim ukrasima, mada je danas na žalost sasvim druga slika unutrašnjosti pećine. Ukrasi su otopljeni i zbog velike posjećenosti dosta polomljeni. Naime, Ledena pećina se nalazi na vrhu Obla glava, jednom od mnogih vrhova Durmitora. U nestvarnom planinskom mjestu, gdje se na pojedinim predjelima nalazi i vječiti snijeg, dolazi se do pećinskog dna, koje je okovano ledom! Tura traje 10 sati.

NAPOMENA: dio ekipe može izabrati uspona na Prutaš (2393 m) s lokalnim vodičem. Prutaš je izuzetan vrh, ne samo na Durmitoru, već i šire. Krase ga blage linije grebena, zelene planinske strane, čudesni kosi slojevi ¨Prutovi¨, po kojima je dobio ime. Ako neki vrh na Dumritoru može biti sinonim prijatnog uspona i uživanja u čarobnoj visokogorskoj sredini, onda je to svakako Prutaš. Dobri do- izvor Šarban 1.700 m – Škrčko ždrijelo (2.114 m) – Prutaš (2.393 m). Trajanje 3 h i 15 min.

  1. lipnja

Ustajanje u 8 sati, doručak i krećemo na laganu turu prema Jablan jezeru (1791 m) i Crvenoj gredi (2164 m), povratak u Žabljak (kavica, kupnja suvenira i sl.) večera.

NAPOMENA: dio ekipe može odabrati uspon na Planinicu (2330 m) s lokalnim vodičem. Ovaj durmitorski vrh sve više stiče glas prvorazrednog vidikovca, na čvorištu najviših vrhova Durmitora. Žabljak (1.450m) – Ivan do (1.470 m) – Zminje jezero (1.520 m) – Ališnica – Planinica (2.330 m). Trajanje ture 4 h. Visinska razlika 900 m.

  1. lipnja

Povratak preko Cetinja, Kotora i Perasta prema Hrvatskoj i Zagrebu.
Usputno razgledavanje ovih destinacija. Posjeta prijestolnici Cetinje, Rodnoj kući Petra Petrovića Njegoša. Uživanju u pogledima na Boku Kotorsku. (posjet Perastu te otočiću i crkvi Gospe od Škrpjela). Povratak prema Hrvatskoj.

Napomena:

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a , te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

 

 

 

 

Skini PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *