Izlet Društva na HRASTOVIČKA GORA 17. 02. 2019

Hrastovička gora

Drage planinarke i planinari,

sukladno godišnjem Planu izleta i predstojećem izletu na  HRASTOVIČKU GORU (Klinačka strana, Cepeliš), ČAVIĆ BRDO, BANOVINA 17. 02. 2019 g. Zbog što bolje organizacije prijevoza i izleta, HPD RUNOLIST VAS POZIVA  sve zainteresirane članove Društva i ljubitelje prirode koji imaju namjeru ići na izlet da to učine što prije na kontakt telefone iz plana.

Vedro!!

PLAN IZLETA

PLANINARSKI IZLET

HRASTOVIČKA GORA (Klinačka strana, Cepeliš), ČAVIĆ BRDO, BANOVINA 17. 02. 2019

Hodačko – „drive–in“ žigomanski izlet

Iako je naslov izleta u planu izleta samo „Čavić brdo“, zbog nedostataka planinarskih staza u okolici Čavić brda, te nedostupnosti samog Vrha izlet proširujemo hodanjem po manje poznatim planinarskim putovima Hrastovačke gore, ali s dosta zanimljivosti.

Izlet će se održati dana 17.02.2019. godine (nedjelja). Okupljanje je u 6:45 sati a polazak u 07.00 sati s parkirališta na istočnoj strani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Trnjanska cesta. Alternativno mjesto okupljanja je u 8:15 sati, Tješnjak, poslije Hrastovice.

Na Zrinskog gori, pored Čavić brda na kome je žig  obilaznice Najviši vrhovi Hrvatskih županija, ima još nekoliko vrhova, planinarski zanimljivijih (iako su bez žiga 😊 i markacija) poput Dikavca i Goletnih rudina s kojih se pružaju lijepi vidici te dvije velike, povijesno vrlo značajne gradine: Zrin i Gvozdansko. U svakom slučaju, povijesno bogat, ali i planinarski zanimljiv kraj koji tek treba planinarski razviti.

Hrastovačka gora pored Pl. doma Matija Filjak nudi kao zanimljivost najbogatije područje pitomim kestenom u Europi (ali nije sezona 😊 ) te nekoliko gradina, od kojih bi neke ovoga puta i obišli.

Planirana ruta:

  • Tješnjak – Klinac grad – Hrvatski Čuntić (s opcijom posjeta Zavičajnom muzeju u franjevačkom samostanu Sv. Ante) – Čuntić (branić kula) – Motel Zelena dolina – Vrh Hrastovačke gore i Pl. dom Matija Filjak – Tješnjak – ukupno oko 5h hoda efektivno
  • Čavić brdo (najviši dio Sisačko-Moslavačke županije) – automobilom

Prijevoz do polazne točke (Tješnjak, kod Hrastovice) biti će organiziran osobnim vozilima, a ovisno o broju zainteresiranih osoba moguće je organizirati i kombi prijevoz po okvirnoj cijeni od 70-90 kuna po osobi. Cijena za prijevoz vozilom je gorivo za 185 km + 20 kn cestarine. S obzirom na ograničenost mjesta u kombiju svi zainteresirani za izlet se trebaju javiti što prije kako bi se organizirao dovoljan broj kombi vozila kao i sam izlet. U slučaju prijevoza s kombi vozilima uplate akontacijske cijene izleta u iznosu od 60 kuna će se vršiti svake srijede u prostorijama Društva u Zagrebu, Ribnjak broj 2 zaključno s 13.02.2019. godine, što je ujedno i garancija za mjesto u prijevoznom sredstvu. Pri prijavi, potrebno je napomenuti možete li voziti osobni automobil u slučaju prijevoza osobnim vozilima.

Glavni vodič izleta:
Dražen Kovačević
(091/365-4695 i 098/206-660); draz.kovacevic@gmail.com

Lokalni vodičSaša Juić (HPD Zrin)

Kontakt osobe za prijavu:
Tonči (099/2120206); hpd.runolist@gmail.com
Zoran Filipović (091/5333-472 i 099/2195-240); zfilip7@gmail.com
Mario Zaradić (091 365-4147); marioz2464@gmail.com

Predviđeno trajanje efektivnog hoda: oko 5 sati.

Predviđena vožnja:  Tješnjak – Čavić  brdo – Tješnjak – oko 1,5 h (zbog ceste u vrlo lošem stanju)

Ukupna dužina planinarske staze je cca 17 km.

Zahtjevnost ture:
K2 – OTEŽANO; do 7 sati hoda.
T1 – NE ZAHTJEVNO; hodnja bez upotrebe ruku i pomagala.

Tip staze: Kružna označena planinarska staza

Potrebna oprema:
Gojzerice, štapovi, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, dovoljno rezervne odjeće za presvlačenje, kabanica, gamaše, svjetiljka, voda ili topli napitak (minimalno 2 litre), hrana iz ruksaka.

Dom na Hrastovačkoj gori je otvoren i moguće koristiti kuhinju i mjesto za roštilj. Putem se prolazi pokraj Motela Zelena Dolina, gdje je moguća okrepa (samo piće).

Opis puta:
Nakon polaska iz Zagreba, idemo autoputom prema Sisku, u Žažini skrećemo prema Petrinji i idemo prema Kostajnici. Poslije Petrinje skrećemo prema Jabukovcu, prolazimo kroz Hrastovicu i zaustavljamo se u kanjonu Petrinjčice, na njegovom najužem mjestu, na lokaciji zvanoj Tješnjak (cca 2 ,5 km od Hrastovice). Tu cesta prelazi Petrinjčicu i nalazi se malo parkiralište za nekoliko automobila i tu nas čekaju lokalni vodiči.

Krećemo desnom obalom Petrinjčice, penjemo se prema Klinac gradu (branič kula), potom kroz selo Klinac do Hrvatskog Čuntića gdje je Franjevački samostan Sv. Ante. Moguća je posjeta malom, neslužbenom, zavičajnom muzeju u prostorijama samostana.

Potom, spuštamo se do Čuntić gradine i do motela Zelena dolina na cesti (Hrastovica – Jabukovac). Ukupno oko 2.5 h efektivnog hoda.

Nakon kratke okrepe, preko moto-kros staze i sela Gornja Bačuga penjemo se do vrha Hrastovačke gore (414 m) i Pl. doma Matija Filjak. Tu je i žig HPO-a.

Nakon jednosatnog odmora, spuštanje prema Tješnjaku (oko  50 min). U Tješnjaku završava hodački dio izleta.

Zbog stanja ceste do Čavić brda, koja je asfaltirana, ali u vrlo lošem stanju (od Miočinovića), ovaj dio izleta je opcionalan. Možemo taj dio ostaviti za drugi puta i spojiti s posjetom starom gradu Zrin, kada budu dulji dani.

Od Tješnjaka vozimo se oko 30 km preko Jabukovca i Miočinovića do prijevoja Kamenica i još 2 km do ruiniranog Spomen doma Šamarica gdje se nalazi žig Županijske obilaznice.

Poslije žigosanja, povratak i opcionalno svraćanje na okrepu u restoranu Korablja Tišinić u Taborištu.

Povratak u Zagreb se predviđa se do 20 sati.

Napomena:

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

  

Skini PDF s planom izleta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *